Zia Mohiuddin Dagar and Pandith Taranath: LIVE IN STOCKHOLM 1969 (CE36)

Posted 2015-08-06

ce36_cover

 

Detta är en liveupptagning med ett av den nordindiska Dhrupad-musikens största namn Ustad Zia Mohiuddin Dagar på sitt första Stockholmsbesök 1969 ackompanjerad av Pandit Taranath Rama Rao i den kanske enda inspelningen där han spelar Pakhawaj.

De båda mästarna var på väg hem till Indien efter sina första besök i Nordamerika där de undervisat vid Wesleyan University i Connecticut och Ravi Shankars nyöppnade skola för indisk musik i L.A. Eftersom jag varit elev till Pandit Taranath och då bott i Dagars hus i Bombay bjöd jag dem att stanna till i Stockholm och göra inspelningar för SVT och SR samt ge ett par konserter. En av dessa var en privatkonsert i målaren Axel Törnemans ateljé på Katarinavägen. Den inspelningen blev så fin att vi nu här kan höra deras version av Raag Chandrakauns.

Ett ytterligare skäl till att ge ut denna inspelning i år är att Pandit Taranath skulle fyllt 100 år, han kommer att hyllas vid ett antal tillfällen under året. Vid konserter i Panjim, Mangalore och Bombay i oktober kommer den svenska gruppen Berger Knutsson Spering att vara på plats och bland annat presentera denna och ytterligare en soloskiva med Pandit Taranath vid hyllningarna då elever från hela världen kommer att medverka.