Svenskt nyhetsbrev – Oktober

Posted 2016-10-09

Våra konserter 16-29 oktober

Country & Easterns nyhetsbrev Oktober 2016

Under januari 2016 besökte Beches Brew Indien och gav konserter i Chennai, Pune och Mumbai tillsammans med några av dagens främsta klassiska musiker från såväl de nord- som sydindiska traditionerna. Konserterna blev mycket lyckade och uppskattades varmt t.o.m. hos den mycket skeptiska traditionella indiska publiken. Nu återgäldar de sydindiska mästermusikanterna visiten när de kommer till oss för en serie konserter och inspelningar med BECHES INDIAN BREW.

BECHES INDIAN BREW – KONSERTER:

Söndag 16/10 16.00 Kulturhuset, Stockhom
Måndag 17/10 19.30 Göteborgs Konserthus
Torsdag 20/10 21.00 Global, Köpenhamn
Fredag 21/10 19.00 Palladium, Malmö
Lördag 22/10 19.00 Kulturkvarteret, Kristianstad
Lördag 29/10 21.00 Umeå Jazzfestival

20160906 Beches Brew

 

 

 

 

 

Beches Brew:

Staffan SvenssonThomas GustafssonStefan Bellnäs, Max Schultz, Livet Nord, Jonas KnutssonSir Thomas JäderlundLise-Lotte NoreliusGöran KlinghagenBengt Berger

Akkarai Sisters

De två systrarna Akkarai Subhalakshmi och Akkarai Sornalatha har väckt stor uppmärksamhet i de sydindiska klassiska musikkretsarna under de senaste åren. De framträder som fiolduo men inte nog med det, de ger också konserter som sångduo på högsta nivå vilket är helt unikt inom den krävande sydindiska konstmusiken. När vi spelade i Chennai spelade den yngre systern Akkarai Sornalatha med oss men efter att vi hört deras egna konserter blev vi så betagna att vi även bad den äldre systern Akkarai Subhalakshmi vara med oss här. Till vår glädje blev hon också förtjust i vår musik och kommer med på oktoberturnén.
K. U. Jayachandra Rao, mridangam. Jayachandra är en av slagverkarna i det absoluta toppskiktet i sydindien idag och ackompanjerar regelbundet de ledande solisterna förutom att vara en ofattbart spännande och virtuos solist. Jayachandra ansluter till Beches Indian Brew från den 19 oktober, då han avslutat en turné med flöjtvirtuosen Shankar.
B. Shree Sundarkumar, khanjira, mridangam. ”Kanjira Man” är en ledande khanjiraspelare idag. Han har spelat denna tamburin sedan tre års ålder och bl.a. studerat för Kaaraikudi Mani Iyer. Förutom att vara en utsökt ackompanjatör inom den sydindiska konstmusiken är han också aktiv inom den modernaste musiken med attityd och humor, då ofta under namnet Kanjira Man
Förutom att spela med oss kommer de Indiska musikerna att göra seminarier vid musikhögskolorna i Stockholm och Göteborg samt ge egna konserter.

AKKARAI SISTERS – SYDINDISKA KONSERTER

16/10 19.00 Stockholm Sangeet Conference
19/10 12.00 Artisten, Göteborg, lunchkonsert
26/10 19.00 Kungasalen, Musikaliska Akademin, Stockholm
27/10 19.00 Norrköpings Konstmuséum
29/10 10.00 Umeå Jazzfestival, morgonkonsert

 

Akkarai Sisters - 2 Mridangam

 

och från Ghana….. Doe Kushiator

Doe är Senior Master Drummer i den gamla religiösa Ewe-kulten Blekete. Han har samma höga status som prästen och är en legendarisk trumslagare i Västafrika som Bengt Berger studerade för 1975-77. Det kommer att slå gnistor om slagverksmötena i Beches Indian Brew i oktober!

Doe Kushiator (photo by Christer_Männikus)

Här finns videor från de Indiska konserterna

BBatBlueFrog

Umeå Jazzfestival: Årets hedersgäst 2016

“Han är född under ett brinnande världskrig och är en riktig slow-starter med tanke på att han inledde trumstudierna som ung vuxen i 20-års åldern. Han har en orädd och våghalsig persona och åkte bara efter ett par års trumspel till Indien för att studera klassiska indiska slaginstrument som tablas och pakhawaj. Under 70-talet styrde han kosan mot Ghana för nya instrumentstudier.

En särdeles hermelin bland alla jazzkatter är han nog – Bengt Berger – vår hedersgäst 2016. Intressant nog kallar sig Bengt Berger fortfarande för jazztrumslagare – kanske en signal om hur han ser på musiken; som en gränslös och geografiskt obunden kraft. Han besitter dessutom en aldrig sinande energi och nyfikenhet som imponerar – 74 år ung – och inte sällan framtonar de mänskliga och sociala dimensionerna i konstnärskapet framför de krasst instrumentala.

Bland läromästarna ingick ett koppel av framstående instrumentalister: indierna Pandith Taranath, och Vidwan P.S. Devarajan och ghananerna Kakraba Lobi och Doe Kushiator, för att nämna några. Beche – som han oftast kallas – har på många sätt kommit att prägla den svenska jazzscenen genom sitt öppna och nyfikna sinnelag och sina erfarenheter från olika musikkulturer. Genom åren har han varit en central gestalt i grupper som Arbete & Fritid, Rena Rama, Chapter 7, Bitter Funeral Beer Band, BKS och inte minst genom sitt samarbete med trumpetaren Don Cherry. Dessutom kan vi lägga till musikverk för film- och teaterscenen och viktiga insatser genom utgåvor på egna skivbolaget Country & Eastern. Till Umeå kommer Beche gärna och ofta alltsedan jazzklubben huserade på klassiska Scharinska Villan och vi kan lugnt intyga att relationen är ömsesidig.

På årets festival framträder Beche i StudioJazz tillsammans med sina närmaste svenska spelkamrater och likt en kröning på sin karriär förverkligar han drömmen att åter få spela med några av Indiens förnämsta klassiska musiker, här betitlade Beches Indian Brew. Cirkeln kan sägas vara sluten – om än för tillfället bör vi kanske tillägga.”

2009_goa_bechecropped