Torkel Rasmusson

Posted 2013-10-23

Torkel – vem eller vad är det? Konstigt namn, men vackert, rena rama musiken i örat, och poesi för vad eller vem? Läste mannens debutdiktsamling för länge sen, tog del av hans vidare äventyr i 1960-talets litterära framkanter. En vacker dag var vi med i samma säregna orkester, som tråkigt nog övergav ett av de tidigaste bandnamnen, nämligen ”Tjalles Horisont”. Den där osannolikt ljusa och unika rösten, som liksom dallrade högt oppe i skyn, och ju var ett magiskt komplement till en annan målarpoets djupa baryton i samma gäng… Sen gick det bra många år, då vi gick smått skilda spår. En annan vacker dag förstod jag att ”Blå Tåget” fortfarande ångade på, i strid med SJ:s nya tidtabeller – och då blev det sent om sider lite återförening, även för mig. Samtidigt påmindes jag om att Torkel hela tiden trampat vidare i egna spår vid sidan om rälsen, och det i allra tätaste sällskap med salig Kjelle Westling.

Ohejdat produktiv av födseln hade Torkel plötsligt en hel ny radda sånger på gång. Vi överlevare måste nu hjälpas åt. Med vadå? Ja, säg det…innan vi visste ordet av var uppdraget fullbordat. Den ljusa rösten hade sjunkit några steg och sångerna syntes genom ett mörkare glas, men inspelningarna visade sig vara en ovanligt besvärsfria resa. Med Torkel och gamla och nya vänner i studion var det hur avslappnat som helst. Äntligen fattade jag att Torkel – den ädle gamle ordmakaren som vill få sina texter att sjunga och inte bara läsas – ja, att han i själva verket är en obotlig musikälskare! Vi pojkar i kompbandet på den här skivan är väldigt glada över detta klangfulla faktum… Al dente, desto bättre! – Roland Keijser

Torkel medverkar också på Country & Easterns Julskiva som körsångare och som solist med den egna låten Julklapp

I juni 2020 fick Torkel SKAP’s Hederspris med motiveringen “Rasmusson har gjort en livsgärning för musiken i Sverige när han balanserar mellan politik och poesi med samma stora patos. En av de mest betydande textförfattarna och låtskrivarna i den svenska progg-generationen.”


all records with Torkel Rasmusson

more info

TORKEL RASMUSSON hann ge ut tre cd med sina sånger som han spelade in tillsammans med Kjell Westling innan samarbetet bröts då Kjell så tragiskt gick bort härom året. När det i höstas blev dags att spela in nya sånger vände sig Torkel till två musiker som han arbetat med på senare år, gitarristen DAVID HÄRENSTAM och basisten BO NORDENFELT. Därpå knöts ytterligare några musiker till projektet, slagverkaren BENGT BERGER och saxofonisten och flöjtspelaren ROLAND KEIJSER, två förgrundsgestalter inom svensk jazz under de senaste decennierna, samt den geniale all-musikanten MATS ÖBERG på piano och munspel. Konstellationen har blivit mycket lyckosam. Torkel är en singer-songwriter med en helt egen stil och när han sjunger sina språkligt täta och poetiskt självlysande, ofta sorgliga sånger inne i den starka pulserande musiken uppstår något som inte riktigt liknar något annat som för tillfället pågår i svensk musik.